La decisió de tancar en un termini breu la televisió i la ràdio públiques valencianes és un atac directe als drets dels seus treballadors i treballadores i també de tota la ciutadania valenciana, segons la Federació de Serveis de la UGT del País Valencià (FeS-UGT-PV).
La confirmació del tancament de RTVV, realitzada aquest matí pel president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha estat presentada amb arguments absolutament demagògics i populistes, a juí de FeS-UGT-PV. Fabra ha tractat de rebotar contra el Tribunal Superior de Justícia i contra els sindicats la pròpia responsabilitat d’haver impulsat un Expedient de Regulació de l’Ocupació injust i il·legal.
La categòrica afirmació de Fabra de que “el tancament de RTVV és innegociable” dona la mesura de la falta d’altura política del president valencià, ja que no hi ha res a aquest món que no siga negociable.
En aquest sentit, la FeS-UGT-PV manifesta la seua convicció absoluta que l’actuació sindical en el procés ha sigut la que tota la societat espera de qui defensa els treballadors i les treballadores. Fou la direcció de l’empresa, seguint directrius del Govern valencià, la que va plantejar un ERO que ara la justícia ha anul·lat. Un direcció que no ha ocupat sempre Rosa Vidal, i per on han passat Reig, Jaraba, Pedro García o Villaescusa, tots ells desapareguts ara per ara. Tenim història i tenim memòria.
A mes, no cal oblidar ara que la desfeta econòmica és resultat de la gestió política i empresarial del Partit Popular al llarg de més de 18 anys de governs de Zaplana, Camps i Fabra. El president actual és del mateix partit que Zaplana i Camps, encara que disimule.
Nosaltres no pensem que el tancament de RTVV siga innegociable. El futur és negociable i RTVV pot ser viable. Des de FeS-UGT-PV llancem un repte i una proposta directa al president Fabra. Què accepte l’obertura d’un nou procés d’ajust de la ràdio i la televisió públiques.
Proposem una negociació entre Govern, empresa, sindicats i consell d’administració per a ajustar la mida i el pressupost de RTVV; un procés basat en el retorn del personal acomiadat i la negociació d’un nou ERO. Un nou ERO que hauria de contemplar jubilacions anticipades, baixes voluntàries incentivades i increment de la producció pròpia per a minimitzar els comiats i per a estalviar en despeses en contractes externs.
No acceptar aquesta proposta serà una greu irresponsabilitat política.
Més enllà dels drets i del futur econòmic de 1.700 treballadors i treballadores i de les seues famílies, estan els drets del la ciutadania valenciana. El dret a uns mitjans de comunicació públics, en valencià i de qualitat no és un excés que no ens podem permetre econòmicament. No, no pot ser l’argument econòmic el que ho justifique tot.
Els drets a la informació plural, a l’existència de mitjans públics i a la promoció i defensa de la llengua pròpia són drets de la ciutadania emparats per la Constitució espanyola i per l’Estatut d’autonomia. Un territori bilingüe sense mitjans audiovisuals en la llengua pròpia perd bona part de la seua identitat.